Ηλεκτρικά κυπρί

Ηλεκτρικά κυπρί

 

 

Ηλεκτρικές συσκευές που τοποθετούνται στην κάσα της πόρτας και συνεργάζονται με όλους σχεδόν τους τύπους των μηχανικών κλειδαριών.

Τα ηλεκτρικά κυπρί λειτουργούν σαν ηλεκτρικές κλειδαριές και συνήθως είναι τοποθετημένα στις εισόδους των πολυκατοικιών ή κύριες εισόδους μονοκατοικιών.  

Όταν πατάτε το κουμπί του θυροτηλεφώνου, περνάει ρεύμα χαμηλής τάσης (12v ή 24v) και η κλειδαριά (ηλεκτρικό κυπρί) απασφαλίζει ελευθερώνοντας την γλώσσα, με αποτέλεσμα η πόρτα με ένα απλό σπρώξιμο να μπορεί να ανοίξει. 

 

 

Επιλογή τύπου κυπρί

 

Η επιλογή του τύπου κυπρί όταν πρόκειται για αντικατάσταση  γίνεται βάση του υπάρχοντος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε την φορά της πόρτας, το μήκος της πλάκας και τις βίδες στήριξης ( δηλαδή αν στο επάνω και κάτω σημείο υπάρχουν μία ή δύο βίδες).Σε πόρτα ασφαλείας θα πρέπει επίσης να παρατηρήσετε την μάρκα της κλειδαριάς.  Αν πρόκειται για εξ΄ αρχής εγκατάσταση εξαρτάται από το είδος της πόρτας,  την κλειδαριά και τον τρόπο τοποθέτησης. θα πρέπει να παραγγείλετε ξεχωριστά την πλάκα στήριξης, όπου δεν περιλαμβάνεται.

 

Επιλογή φοράς κυπρί

 

Το κυπρί διατίθεται σε δεξί και αριστερό. Αυτό το επιλέγετε ανάλογα με την φορά που ανοίγει η πόρτα σας (όταν βρίσκεστε από έξω) και την γλώσσα της κλειδαριάς.

 

  • Εάν ανοίγει δεξιά και η γλώσσα της κλειδαριάς είναι κάτω, το κατάλληλο κυπρί είναι το δεξί, ενώ εάν η γλώσσα είναι επάνω (τύπου CISA) τότε είναι το αριστερό.
  • Εάν ανοίγει αριστερά και η γλώσσα είναι κάτω, το  κατάλληλο κυπρί είναι το αριστερό, ενώ εάν η γλώσσα είναι επάνω (τύπου CISA) τότε είναι το δεξί.

 

 

Περιγραφή ηλεκτρικού κυπρί 

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΠΡΙ

 

Ενεργοποιούνται με δυο τρόπους:

  • Παίρνοντας ηλεκτρικό ρεύμα (Fail Secure)
  •  Διακόπτοντας την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος (Fail Safe)

 

Επίσης ανάλογα τον τύπο τους παρουσιάζουν κάποια επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά όπως:

  • Μηχανικό ξεκλείδωμα
  • Λειτουργία αναμονής (hold-open)
  • Μικρό-διακόπτης για παρακολούθηση και έλεγχο εισόδου – εξόδου εξ’ αποστάσεως.