Ηλεκτροπίροι - Ηλεκτρομαγνήτες

Ηλεκτροπίροι - Ηλεκτρομαγνήτες

Ηλεκτρομηχανική διάταξη στην οποία ο πίρος του κλειδώματος ενεργοποιείται όταν η συσκευή συνδεθεί σε συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Το ηλεκτρονικό κλείδωμα πόρτας είναι η νέα τάση της αγοράς για την ασφάλιση κάθε τύπου πόρτας.

Πέρα από τον τύπο και την τεχνολογία του κάθε ηλεκτροπίρου (ηλεκτροπύρος), βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία με ψηφιακή τεχνολογία (ψηφιακά κλειδιά διάφορων τεχνολογιών) που αλληλεπιδρούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου (access control) και όχι με μηχανικά κλειδιά.

 

Ο ηλεκτροπίρος (ηλεκτροπύρος) είναι λύση για το αυτόματο κλείδωμα κεντρικής εισόδου. Παρέχει αυτόματο κλείδωμα πόρτας 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.
Λύση για τον έλεγχο εισόδου σε υπάρχουσες πόρτες πολυκατοικίας, εταιρειών, καταστημάτων αλλά και η πλέον αποτρεπτική μέθοδος κατά των παραδοσιακών τρόπων διάρρηξης. 


Οποιοδήποτε είδος πόρτας κι αν διαθέτουμε, ξύλινη, αλουμινίου ακόμα και πόρτα ασφαλείας, αν δεν είναι κλειδωμένη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, δηλαδή 24 ώρες, δεν παρέχει καμία ασφάλεια, καθώς μπορεί να διαρρηχθεί ταχύτατα. Ανάλογα πάντα, με την κλειδαριά που έχουμε τοποθετήσει στην πόρτα, εξαρτάται και το επίπεδο ασφάλειας που παρέχεται. Είτε πρόκειται για την πόρτα του διαμερίσματός μας ή για την κεντρική είσοδο πολυκατοικίας, οφείλουμε να την κλειδώνουμε κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε, κατά την είσοδο ή την έξοδο, γεγονός που συνήθως αμελούμε. Στο διαμέρισμα ή την κατοικία μας από ταχύτητα ή από συνήθεια, ενώ αντίστοιχα στην κεντρική είσοδο πολυκατοικίας όπου υπάρχουν πολλοί ένοικοι, συχνά δεν είναι εύκολη η συνεννόηση μεταξύ τους. Παράλληλα είναι και η δυσκολία όταν κάθε φορά που κάποιος επισκέπτης μας χτυπήσει το κουδούνι, να κατέβουμε να ξεκλειδώσουμε, να μπει,να ξανά κλειδώσουμε και την ίδια διαδικασία κατά την έξοδό του. Επίσης, σε πολυκατοικίες η προτροπή μέσω κάποιας επισήμανσης από τον εκάστοτε διαχειριστή να κλειδώνεται η πόρτα μετά από κάποια απογευματινή ή βραδινή ώρα, είναι αβάσιμη καθώς πολλές διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα πρωινές ή μεσημβρινές ώρες που οι ένοικοι απουσιάζουν .

 

Λειτουργία ηλεκτροπίρου (ηλεκτροπύρου) 

 

Οι ηλεκτροπίροι λειτουργούν με 2 τρόπους:

1) Λειτουργία Fail Safe: Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα δεν περνάει από τη συσκευή ή σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ο ηλεκτροπίρος ξεκλειδώνει και η πόρτα μένει ανοιχτή. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από τη συσκευή, ο ηλεκτροπίρος είναι κλειδωμένος και η πόρτα κλειστή.

2) Λειτουργία Fail Secure: Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα δεν περνάει από τη συσκευή ή σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ο ηλεκτροπίρος είναι κλειδωμένος και η πόρτα κλειστή. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από τη συσκευή, ο ηλεκτροπίρος ξεκλειδώνει και η πόρτα μένει ανοιχτή.

 

Ένα σύστημα ηλεκτροπίρου για να λειτουργήσει χρειάζεται τον ηλεκτροπίρο, χωνευτό ή κουτιαστό και το αντίκρισμά του (κυπρί), ανάλογα τον τύπο της πόρτας.

Οι ηλεκτροπίροι λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα όπως πληκτρολόγια ή καρταναγνώστες (εξωτερικά) και μπουτόν (εσωτερικά).


 

Πλεονεκτήματα


•    Το σύστημα ηλεκτροπίρου προσφέρει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια καθώς η πόρτα παραμένει κλειδωμένη 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο.
•    Μέγιστη προστασία από επίδοξους διαρρήκτες καθώς δεν είναι εμφανής από την εξωτερική πλευρά όπως είναι μία κλειδαριά στην οποία έχουν εύκολη πρόσβαση.
•    Σε περίπτωση πανικού (π.χ. σεισμού ή πυρκαγιάς)  η πόρτα ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού σε αντίθεση με την περίπτωση που πρέπει να ξεκλειδώσουμε την κλειδαριά χειροκίνητα, με πιθανότητα να γίνει θραύση του κλειδιού μέσα στον κύλινδρο. ( σημειωτέον πως απαγορεύεται από το νόμο : Κάθε κοινόχρηστη πόρτα πρέπει να έχει κατάλληλο εξοπλισµό, έτσι ώστε να ανοίγει αµέσως προς την πλευρά της όδευσης διαφυγής. Σύρτες ή άλλα µέσα ασφαλίσεως της πόρτας πρέπει να έχουν χειρολαβές ευκολόχρηστες ακόµη και στο σκοτάδι. Οι κλειδαριές, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι τέτοιου τύπου ώστε να µην απαιτείται η χρησιµοποίηση κλειδιού για να ανοίξουν προς την κατεύθυνση της διαφυγής.)
•    Κέρδος όσο αφορά στην φθορά αναλώσιμων υλικών, όπως η αλλαγή κυλίνδρου ή κλειδαριάς και μηδενικό κόστος αναπαραγωγής κλειδιών, καθώς δεν απαιτούνται.
•    Δυνατότητα ακύρωσης χρηστών σε περίπτωση αλλαγής ενοικιαστή ή ανεπιθύμητου προσώπου χωρίς κόστος υλικών.
•    Μικρό κόστος συντήρησης και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας κατά συνέπεια και φιλικό προς στο περιβάλλον.
•    Ευελιξία στον τρόπο τοποθέτησης ανάλογα με τον τύπο πόρτας, χωνευτός ή εξωτερικός.
•    Ασφαλής λειτουργία στα 12V.
•    Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ή κλοπής κλειδιού, αφού δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κλειδιού εφόσον η πρόσβαση μπορεί να γίνει με την χρήση πληκτρολογίου ή κάρτας. Αποφυγή συνήθους φαινομένου απώλειας κλειδιών από παιδιά και ηλικιωμένους. 
•    Εγκατάσταση χωρίς μερεμέτια.

 

Μειονεκτήματα και αντιμετώπιση 

 

•    Ενδεχομένως δυσκολία στην αντίληψη χρήσης πληκτρολόγιου από ηλικιωμένους (αντιμετώπιση με χρήση κάρτας, μπρελόκ, βραχιόλι κ.α.)
•    Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος που ο ηλεκτροπίρος ξεκλειδώνει, η πόρτα παραμένει κλειστή μέσω του ηλεκτρικού κυπρί με λειτουργία Fail Secure.

Ταξινόμηση ως:
Εμφάνιση: